Повернутися до звичайного режиму

Учнів 1-4 класів Уряд України залишив без безкоштовного харучвання

Школярі повернулися за парти після зимових канікул та додаткових вихідних через з впроваджений карантин через і високий поріг захворюваності на ГРВІ. І уже з лютого учні " 1-4 класів зрозуміли, що £ залишилися без безоплатного & харчування. Такі зміни ми отримали з прийняттям нового державного бюджету на 2016 рік.

Кабмін своїм рішенням скасував безкоштовне харчування дмн школярів 1-4 класів. Безкоштовне харчування в школах на-давали дітям 1-4 класів незалежно від фінансового стану їхніх сімей ще з 2006 року. Держава підставила бать¬кам підніжку: вона більше не платати¬ме за обіди школярів. У державній казні не вистачає коштів, тож в уряді вирі¬шили зазіхнути на найсвятіше - дітей, позбавивши їх і без того досить скром¬них сніданків. Точніше, зазіхнули на їхнє здоров'я. Адже харчування, як відомо, його основа. За роз'ясненнями ми звернулися у відділ освіти РДА, де нам пояснили, що не плататимуть за обіди тільки школярі із соціально-незахищених категорій.

- Ми керуємося змінами до Законів України, які набрали чинності з 1 січня 2016 року, - пояснює головний спеціа¬ліст відділу освіти РДА Любов Вережак.
- Ними передбачено, що органи місце¬вого самоврядування та місцеві орга¬ни виконавчої влади забезпечують без¬коштовним харчуванням лише дітей- сиріт, дітей, позбавлених батьківсько¬го піклування, дітей з особливими по¬требами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах, та учнів 1 -4 класів із сімей, які отримують допомогу, відповідно до Закону «Про державну соціальну допомогу малозабезпече¬ним сім'ям». Тобто харчуватися за кошти з бюджету будуть лише пільго¬вики у розрахунку вісім гривень на одного учня. За попередніми даними, безкоштовним харчуванням буде за¬безпечено близько 390 учнів. Раніше
обідали за бюджетні кошти 1480 учнів 1-4 класів.
Безоплатно обідатимуть також діти учасників бойових дій у зоні АТО, ви¬мушені переселенці зі Сходу та мало¬забезпечені сім'ї. Безкоштовними обі¬дами буде забезпечено троє дітей, які прибули з зони АТО, 36 учнів, батьки яких брали чи беруть участь у АТО та двоє дітей, батьки яких загинули. На¬гадаємо, що родини з визначеними статусами користуватимуться пільгою на безкоштовне харчування у разі на¬дання відповідного пакету документів.
У батьків, яких поставити до відо¬ма, що тепер доведеться за шкільні обіди сплачувати самостійно, реакція неоднозначна. Мовляв, влада і так нічо¬го не робить для того, щоб освіта справді була безкоштовною, тепер ще й дармові обіди в учнів початкової шко¬ли забрала.

Новий закон збільшує «тиск» на сімейні бюджети, котрі, зав¬дяки стрімкій інфляції, здешевлення гривні, подорожчання в рази товарів першої необхідності, й так суттєво збідніли. Дехто з батьків вважає, що це і на краще, бо чимало учнів часто відмовлялися від того споживання зап-ропонованих шкільних харчів. У той же час, якщо за кош¬ти батьків організувати харчування, то воно буде наба¬гато якіснішим. Діти обиратимуть те, що їм смакуватиме. Хоча, хтось обходитиметься канапка¬ми чи іншою їжею. Батькам до¬ведеться звикати до таких ново¬введень і резервувати щомісяця із зарплати кошти на шкільний обід для свого чада. Тож скільки разів харчуватиметься школяр, залежатиме від соціального ста¬новища родини. Якщо на двох дітей -у місяць близько 400-500 грн. А що казати за дітей, батьки яких не працюють?
Проте ті, хто мав би піклува¬тися про наших дітей, кинули їх напризволяще, переклавши від¬повідальність за шкільне харчу¬вання на плечі місцевої влади та батьків. Проблема в тому, що ма¬леча перебуває у навчальних зак¬ладах більше чотирьох годин і, так чи інакше, шкільне харчуван¬ня під наглядом учителя - це їхнє здоров'я. Бо часто гривні, які батьки дають дитині на теплий гарнір і котлету, йдуть на чіпси чи хот-доги...
Так, можна почути, що у бюд¬жеті немає грошей. Та, здається, влада у Києві почала економити
не там, де треба.
* * *

Верховинська районна рада на черговій сесії прийняла звер¬нення до Верховної Ради, Каб¬міну щодо виділення коштів на харчування як школярів молод¬ших класів, так і дошкільнят. Але чи голос верховинських депу¬татів почують у Києві?

Кiлькiсть переглядiв: 214

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.
Бистрецька школа

Дата останньої зміни 03 Лютого 2021

Фотогалерея